2/28/2011

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ

ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ

Για 6-8 άτομα.

Παρόλο που τα φρέσκα ψάρια είναι η καλύτερη τροφή, ο παστός μπακαλιάρος από τις βόρειες θάλασσες με την ιδιαίτερη γεύση του είναι αγαπημένο φαγητό για τους έλληνες. Η ίδια συνταγή μπορεί να γίνει με στρογγυλό φιλέτο κατεψυγμένου μπακαλιάρου.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ

Ξεπλένουμε τον μπακαλιάρο με άφθονο νερό και τον βάζουμε σε ένα μπωλ με νερό από το προηγούμενο βράδυ για να ξαλμυρίσει. Ενδιάμεσα του κάνουμε 5-6 αλλαγές του νερού του, γιατί αλλιώς θα είναι πολύ αλμυρός. Την άλλη μέρα στραγγίζουμε το μπακαλιάρο και τον σκουπίζουμε καλά, αφαιρούμε το δέρμα και τα κόκκαλα και τον τεμαχίζουμε σε μερίδες, ώστε να είναι έτοιμος για τηγάνισμα.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΚΟΡΔΑΛΙΑΣ

Πέρνουμε τις βρασμένες πατάτες και τις λειώνουμε με ένα γουδί. Όσο τις δουλεύουμε προσθέτουμε την καρυδόψυχα, το σκόρδο, το ξύδι και αλάτι. Όταν γίνει ένα ομοιογενές μείγμα αρχίζουμε και προσθέτουμε λάδι, λίγο - λίγο μέχρι να μας ικανοποιεί η υφή. Σκεπάζουμε τη σκορδαλία σε ένα μπωλ και την βάζουμε στο ψυγείο μέχρι τη στιγμή που θα την σερβίρουμε στο τραπέζι.

ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΥ

Φτιάχνουμε ένα αραιό κουρκούτι με αλεύρι και μπέικιν μπάουντερ. Προσθέτουμε αλάτι και λίγο λεμόνι. Βουτάμε ένα ένα τα κομμάτια του μπακαλιάρου στο κουρκούτι και τα τα τηγανίζουμε σε άφθονο καυτό ελαιόλαδο. Τα γυρίζουμε μια φορά να πάρουν χρώμα και από τις δύο πλευρές και τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε χαρτί κουζίνας μέχρι το σερβίρισμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου